Situl Arheologic Tirighina-Barboş -Tecuci,Galati,Romania

 

Situl Arheologic Tirighina-Barboş

Pret: Gratuit
Orar: Deschis Zilnic

Situl arheologic Tirighina-Barboş „cel mai înaintat pinten de apărare în zona de nord-est a Imperiului Roman, o fortificaţie romană de început de mileniu I, aşezată pe o dava (cetate dacică)”prof. Cristian Căldăraru, „singurul monument istoric din Moldova istorică atestat din secolele II-III după Hristos” – i, înscris pe Lista Monumentelor Istorice. Rezervaţia arheologică se suprapune peste o alta, paleontologică: fosile de moluşte de acum 400.000 de ani.

Încă de la 1836, profesorul ieşean Gheorghe Săulescu – cel care, mânat de scrierile lui Dimitrie Cantemir şi Grigore Ureche, a efectuat primele cercetări aici – constata cu tristeţe că fostul Castellum, castrul roman şi oraşul de la poalele acestor fortificaţii, constituiau cariera de piatră a Galaţiului şi-a Brăilei. Extinderea localităţii Barboşi, construirea căii ferate peste aşezarea civilă romană, cu piatră şi pământ dislocate din sit, ridicarea popasului turistic (acum abandonat) şi nepăsarea autorităţilor de după ’90 au adus monumentul în stare de precolaps.

Cercetările arheologice care s-au facut până acum în sit, au scos la iveală „comori”. De exemplu, un vestigiu unic în România: o ţiglă romană cu un cap de bour şi un şarpe incizate, artefact care ar confirma ipoteza lui Săulescu: aici a fost vechea capitală a Moldovei. Tot aici s-a descoperit mormântul „Innocens” ( „Nevinovatul” – nume dat celor botezaţi în Hristos), inscripţionat pe o fibulă de aur găsită lângă rămăşiţele celui care a purtat-o, un daco-roman creştinat.




Situl Arheologic Tirighina-Barboş


Situl Arheologic Tirighina-Barboş


Comments